16.08.2021   Beursverslag: KNX AV Conference 8 en 9 juni 2021

Beursverslag: KNX AV Conference 8 en 9 juni 2021


Yasmin Hashmi brengt verslag uit van de eerste KNX AV Conference, met nuttige samenvattingen van presentaties en panelgesprekken, en links naar de onlinevideo's.

KNX Association bouwde voort op het momentum gegenereerd door de recente ISE-beurs en organiseerde op 8 en 9 juni 2021 de eerste KNX AV Conference. Het online evenement bestond uit een rijke mengeling van presentaties en interactie, met een receptie, Engelse en Duitse podia met chat en Q&A, en zones waar je 1 op 1 kon netwerken. Je kon ook deelnemen aan spelletjes en prijzen winnen, of een tentoonstelling van promotievideo's bekijken.

Dit artikel behandelt de belangrijkste punten van de presentaties, met links naar de video's voor wie ze volledig wil bekijken.

Keynote: KNX maakt toekomstbestendige technologie voor een duurzame wereld - Kijk hier -

Franz Kammerl stak van wal met een paar feiten en cijfers die bevestigen dat KNX nu in alle landen aanwezig is, en dat er nu meer dan 8.000 producten (en variaties daarop) met KNX-certificaat verkrijgbaar zijn bij meer dan 500 bedrijven. Hij merkte op dat de digitalisering volop aan de gang is, dat KNX-technologie IP is, en dat IP de toekomst is voor de gemeenschappelijke infrastructuur in gebouwen en woningen. 'Dit jaar verwachten we de eerste apparaten met KNX IoT - dat wordt onze kerntechnologie, maar we blijven ook onze andere technologieën aanbieden,' aldus Franz. 'Onze technologie is volledig cyberveilig,' voegde hij eraan toe. 'KNX heeft een dubbel beveiligingssysteem, en er bestaat reeds een productaanbod van KNX Secure-apparaten.' Over het alomtegenwoordige thema duurzaamheid zei hij dat KNX met zijn energiemanagement zijn steentje zal bijdragen. Ten slotte rondde hij af met de boodschap dat 'KNX de mogelijkheid heeft om uit te breiden naar nieuwe gebieden op vlak van woningen, wijken en steden, waardoor de bediening eenvoudiger is en de energiekosten lager worden. Met KNX beschik je altijd over state-of-the-art-technologie.'

Panelgesprek: de staat van AV in de omgeving van slimme gebouwen - Kijk hier -

Dit panelgesprek gaf een mooi overzicht van de richting die AV in de omgeving van slimme gebouwen uitgaat wat betreft technologie en vaardigheden. Mike Blackman, Managing Director van ISE, begon het gesprek met de boodschap dat we ons moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit, en dat we technologieën zoals contactloze bediening moeten omarmen. Sarah Joyce, Chief Global Officer van Avixa, benadrukte dat Avixa-leden het meeste beïnvloed werden door het belang van datagedreven business, en dat uniforme communicatie explosief aan het groeien is. Ze wees erop dat systeemintegratoren bij het plaatsen van commerciële AV-technologie niet alleen thuis moeten zijn in vakgebieden zoals ingenieurschap, ontwerp, projectmanagement en veiligheid, maar dat ze ook iets moeten kennen van IT en netwerken, en goed moeten kunnen communiceren met klanten zodat ze 'de magie en de wetenschap' perfect kunnen combineren.

Walt Zerbe, Senior Director of Technology & Standards bij CEDIA, zei dat woningen tegenwoordig netwerken van bedrijfskwaliteit en een stabiele wifiverbinding nodig hebben. Hij ziet dat er steeds meer bedrade technologieën gebruikt worden, dat het IoT explosief groeit en dat de media aan het heropleven zijn, met streaming en het uitzenden van recente films met meeslepende audio. Aan iedereen die meer wil weten, raadt hij aan om het onderwijsmateriaal van organisaties zoals CEDIA en Avixa ten volle te benutten. 'Koop jezelf een boel spullen en experimenteer ermee,' voegde hij eraan toe. 'Mediabeheer zal de grootste uitdaging vormen - je moet alle diensten kennen en de eindgebruiker in alles bijstaan. Je moet het door en door kennen. Je moet weten hoe je de klant geeft wat hij wil. Onze sector concentreert zich al te vaak op de technologie. Het gaat niet over de technologie - het gaat over de ervaring. Focus op de menselijke kant en maak het leven van de mensen gemakkelijker.'

Franz Kammerl, voorzitter van de KNX Association, zei dat er geen reden was waarom KNX- en AV-integratoren niet zouden kunnen samenwerken, aangezien KNX ook integratie met AV-systemen aanbiedt. Hij wees op de gebruiksvoordelen van KNX: het dekt immers alle aspecten van woning- en gebouwautomatisering en alle KNX-apparaten werken met elkaar samen. KNX-systemen zijn bovendien zeer veilig en KNX IoT tilt die beveiliging naar een hoger niveau. Hij had het ook over IP BLIS, een initiatief van een aantal organisaties die zich bezighouden met communicatienormen. Met dat initiatief willen ze eigenaars een veilige IP-netwerkinfrastructuur garanderen.

KNX IQ - het KNX Stand Alone Panel voor elke toepassing - Kijk hier -

Federico Leverato, R&D Engineer bij DIVUS, beschreef de DIVUS KNX IQ als een krachtige maar prijsgunstige toegang tot de wereld van KNX-gebouwvisualisatie. Het bestaat uit een stand alone touchscreen van +/- 20 cm dat de installatie beheert en bedient, en een volledige visualisatie van de woning weergeeft.

Busch-ControlTouch: KNX en Sonos - Kijk hier -

Juergen Schilder, Global Support en KNX Training Specialist bij ABB, gaf een gedetailleerde demo van de Busch-ControlTouch KNX en focuste daarbij op audiotoepassingen. Met deze visualisatieserver voor mobiele toestellen (iOS en Android) en Windows-computers kan je niet alleen je volledige KNX-installatie bekijken en regelen, maar beschik je ook over een ingebouwde Sonos-bridge met een volledige integratie van het Sonos-geluidssysteem. Tot de audiofuncties met KNX-apparaten behoren bijvoorbeeld de verscheidene afspeelfuncties van de Sonos-luidspreker, de mogelijkheid om luidsprekergroepen te creëren, en een functie om tekst naar spraak om te zetten.

Productnieuws Gira KNX - Kijk hier -

Tijdens deze sessie gaf Marco Strelow, Area Sales Manager bij Gira, een overzicht van de nieuwe producten van Gira en legde hij uit hoe die geïntegreerd kunnen worden met AV-systemen die KNX ondersteunen. Tot die nieuwe producten behoren onder andere de Gira Radio, de Gira X1 compacte miniserver met Sonos-certificaat, de Gira Project Assistant-software, de nieuwe Gira drukknopsensor 4, de Gira KNX drukknop, nieuwe actoren, de Gira G1 en KNX Secure-apparaten.

Offlinespraakbesturing gebruiken voor AV-oplossingen - Kijk hier -

Christian Kiefel, CEO van ProKNX, beschreef de voordelen van de ProKNX Aragon, een offlineassistent met spraakbesturing voor AV-systemen die verkrijgbaar is in draadloze en PoE-versies. Het systeem garandeert bijvoorbeeld de privacy van de gebruiker, reageert sneller omdat het niet afhankelijk is van het internetservers, en blijft gespaard van problemen omdat er geen stille updates zijn. Bij een KNX-visualisatieserver die ondersteund wordt door Aragon, wordt de KNX-installatie automatisch uitgelezen en kan die gebruikt worden zonder dat er verder iets geconfigureerd moet worden. Een geïnstalleerd multikamersysteem van Sonos wordt ook automatisch herkend en kan onmiddellijk gebruikt worden. Verder zijn er sjablonen om de integratie van tv met behulp van 'NodeRed' mogelijk te maken.

Panelgesprek: waarom KNX en AV de perfecte match zijn - Kijk hier -

Tijdens dit inspirerende panelgesprek, geleid door Bob Snyder, Editor-in-Chief van Channel Media Europe, vertelden enkele bekende experts uit de sector waarom professionals volgens hen zouden moeten overwegen om KNX met AV-systemen te integreren, en hoe ze daaraan beginnen. Het grootste voordeel is dat alles via één interface geregeld kan worden. Een ander voordeel is dat intelligente automatisering geprogrammeerd kan worden als aanvulling op bepaalde acties.

Iain Gordon, Managing Director van GES Digital Ltd, vertelde over zijn jarenlange betrokkenheid bij KNX en over hoe solide het systeem is. Jeremy Aston, KNX Tutor voor Bemco, was het met hem eens: 'KNX is robuust. Dankzij KNX kunnen we op ieder vlak, inclusief AV, een oplossing aanbieden. KNX is compatibel met AV en omgekeerd.' Simon Buddle van Future Ready Homes zei: 'Er heeft zich nog nooit een beter moment voorgedaan voor KNX om ALLE laagspanningssystemen in het gebouw over te nemen. Dit is het perfecte moment voor KNX-professionals om met AV te starten.' Mark Warburton, directeur van Ivory Egg, benadrukte dat er voor ieder wat wils is, van een Sonos met een paar luidsprekers, tot een volledige AV-installatie in meerdere kamers en een thuisbioscoop.

Om ermee van start te gaan, suggereerde Iain Gordon het volgende: 'Je hebt een opleiding nodig; allereerst over de programmeringstool ETS, en vervolgens bij fabrikanten om te leren hoe hun producten werken. Tegenwoordig wordt dat verwacht en aangeboden. Tijdens de pandemie was er een overvloed aan gratis opleidingen met fantastische mogelijkheden om bij te leren.' Mark Warburton voegde eraan toe: 'Houd rekening met de gebruiker. KNX is een beheersysteem, terwijl AV entertainment is. Denk dus na over de omgeving die je creëert. Training is essentieel, zeker voor meer geavanceerde systemen zoals een thuisbioscoop.' Simon Buddle benadrukte dat integratoren met hun bedrijf ook datanetwerken moeten aanbieden. 'Tegenwoordig is inhoud alles in AV,' voegde hij eraan toe. Je moet weten wat er verkrijgbaar is en waar het vandaan komt. Het is voor je bedrijf essentieel dat je een solide productaanbod opbouwt. Daar valt immers winst mee te rapen.' Jeremy Aston gaf een paar voorbeelden over hoe AV-systemen in woningen via gateways geïntegreerd kunnen worden met KNX. Hij benadrukte ook onmiddellijk dat het aanleggen van datanetwerken tot de vaardigheden moest behoren. Of zoals hij het verwoordde: 'Maak een goed netwerk, want dat zal een cruciale rol spelen in het leveren van data, audio en video.'

Integratie van KNX en AV: een overzicht - Kijk hier -

Mark Warburton, directeur van Ivory Egg, besprak de verschillen tussen AV- en KNX-systemen en wat de voordelen zijn als je de twee met elkaar integreert. Hij gaf ook een paar praktische voorbeelden van manieren waarop je dat kan doen. Hij stelde voor om AV onder te brengen in de centrale besturing. Idealiter plaats je het in een centrale audiorack en is het gemakkelijk te updaten; AV verandert immers voortdurend terwijl KNX doorgaans hetzelfde blijft. Hij gaf voorbeelden van onderliggende automatisering die automatisch reageert als er iets gebeurt, en gaf een paar praktische voorbeelden van KNX-apparaten die AV kunnen besturen, alsook van AV-systemen die standaard of via gateways de integratie met KNX ondersteunen.

Een slimme woning: AV en KNX integreren - Kijk hier -

Joao Pinto, Area Sales Manager voor West-Europa voor SnapAV + Control 4, gaf een inleiding tot Control4 en de manier waarop AV en KNX geïntegreerd kunnen worden. Hij legde het concept van het bedrijf uit, namelijk 'Mijn huis is mijn kasteel: behulpzaam, persoonlijk, veilig en privé,' alsook het Smart Home OS van Control4. Daarbij gaf hij voorbeelden van gebruikersinterfaces op maat en de manier waarop verschillende functies aangestuurd worden, plus de mogelijkheid om de woning op afstand te monitoren en te besturen met mobiele apparaten.

Basalte Home: de voordelen van een eigen KNX-AV-integratie - Kijk hier -

Koen Dekyvere, Export Manager voor Basalte, bracht de verschillende voordelen van een eigen AV-KNX-integratie van Basalte onder de aandacht. Hij deed dat door de producten voor te stellen tijdens een rondleiding in het Concepthuis van Basalte. Hij besprak onder andere KNX-toetsenpanelen, premium luidsprekers, versterkers, en andere geluidsoplossingen voor thuis zoals het audiosysteem voor meerdere kamers van Asano, dat standaard met KNX werkt.

AV-applicaties integreren in KNX - Kijk hier -

Johannes Geiss, softwareontwikkelaar voor Weinzierl Engineering, stelde de Weinzierl KNX BAOS-architectuur voor die gebruikt wordt in een breed gamma van KNX-modules en -gateways. Daarmee kunnen fabrikanten van producten zonder KNX toch KNX-connectiviteit aan hun producten toevoegen. De sessie gaf ook een overzicht van het ontwikkelingsproces dat begint bij de keuze van technologie via ETS-integratie tot de KNX-certificering.

ISE-gateways voor multimedia met KNX - Kijk hier -

Robin Geide, Technisch Adviseur voor ISE (Individuelle Software und Elektronik), gaf een inleiding bij een greep uit de gateways van de Smart Connect-serie, die gemaakt zijn voor AV-toepassingen. Het ging onder andere over gateways voor Sonos, Panasonic, Loewe, en de eerste app ter wereld met KNX-certificaat voor apparaten van Axis. Hij besprak ieder product en de manier waarop het AV-toestel geconfigureerd kan worden om het in een KNX-systeem te integreren, met een paar prachtige voorbeelden van concrete toepassingen.

Conclusie

Of je nu geïnteresseerd bent in AV en graag met KNX aan de slag wil of omgekeerd, deze online conferentie had voor ieder wat wils. Het was een gevarieerd programma met inzichten in markttendensen, inleidingen tot principes en technologieën, advies over hoe je ermee begint en wat de beste aanpak is, uitgebreide productdemo's, en zelfs mogelijkheden om vragen te stellen en te chatten. Dat toont nog maar eens aan hoeveel interesse en ruimte systeemintegratoren hebben om gebouwenautomatisering te combineren met entertainment. Proficiat aan KNX Association voor de mooie mix van informatie, plezier, en kansen om te netwerken met nieuwe kennissen en oude bekenden.

Yasmin Hashmi is redacteur van het magazine KNXtoday.

www.knxtoday.com

Social share