Een korte introductie tot KNX

De vraag naar comfort en veelzijdigheid in het beheer van regelsystemen voor verwarming, verlichting en toegang bij zowel familiewoningen als kantoorgebouwen neemt toe. Tegelijkertijd wordt efficiënt energiegebruik almaar belangrijker. Mensen willen een comfortabele, duurzame en veilige plaats om te leven en werken en op dat vlak kan automatisering zeker zijn steentje bijdragen.

Meer (gebruiks)gemak en meer veiligheid in combinatie met een lager energieverbruik kan echter enkel worden gerealiseerd door een intelligente regeling en monitoring van alle betrokken producten. En hier ligt de echte uitdaging. Dergelijke systemen vereisten namelijk meer bedrading, van de sensoren en actoren naar de regel- en monitoringscentra. Voor professionals betekent een dergelijke wirwar van bedrading ook grotere inspanningen op het vlak van ontwerp en installatie, een hoger brandrisico en kosten die de pan uitrijzen. Dit is echter zonder KNX gerekend!

De voordelen van KNX

  • Een toekomstbestendige technologie
  • Eindeloze flexibiliteit en personalisering
  • Een betrouwbaar en veilig systeem
  • Tijdbesparende en gemakkelijke installatie
  • Een geïntegreerde en toekomstbestendige oplossing
  • Een internationale community

De automatiseringsdroom realiseren

Automatisering hoeft niet moeilijk te zijn. Het vereist enkel een systeem dat de problemen van geïsoleerde apparaten uit de wereld helpt door ervoor te zorgen dat alle componenten via één gemeenschappelijke taal communiceren. Het soort apparaat dat u wilt gebruiken, maakt niet langer uit.

Ongeacht welk systeem u wilt regelen: verlichting, rolluiken, veiligheidssystemen, energiebeheer, verwarming, ventilatie, airconditioning, signalisatie- en monitoringsystemen, interfaces naar service- en gebouwautomatiseringssystemen, afstandsbediening, audio- en videotoepassingen, ... al deze functies werken via een uniform systeem. Dit wordt het principe van interworking genoemd. Dit is woning- en gebouwautomatisering in al zijn eenvoud. Dit is KNX.

Source:  Soho Apartments - a project by Mosaic - http://www.mosaic-av.com
Source: Soho Apartments - a project by Mosaic - http://www.mosaic-av.com

Maximale flexibiliteit en personalisering 

De mogelijkheden om een slimme woning of slim kantoor te creëren, zijn onuitputtelijk. Houd het eenvoudig met lichtregeling of ga uit de bol en verbind verschillende soorten apparaten. KNX legt de lat van automatisering en personalisering een stuk hoger.