03. Oct 2023

4 manieren om als huiseigenaar je slimme apparaten te beveiligen

4 manieren om als huiseigenaar je slimme apparaten te beveiligen
4 manieren om als huiseigenaar je slimme apparaten te beveiligen

De grootste zorg rond slimme technologie is de veiligheid en mogelijke kwetsbaarheid voor hacken. Het plannen en bouwen van een slimme woning met een professional is een absolute must, omdat het zorgen voor optimale beveiliging deel uitmaakt van hun basiskennis en vaardigheden. Als huiseigenaar kun je extra veiligheidsmaatregelen nemen om je eigendommen te beschermen, maar vooral om je gemoedsrust te vergroten.

Vertrouw op automatiseringsprofessionals om een inadequate slimme beveiligingsinstallatie te voorkomen

Het is belangrijk om op te merken dat de beste beveiligingsmaatregel een correct geïnstalleerde slimme woning blijft. Natuurlijk zijn er apparaten, zoals commerciële spraakassistenten, die een vrij eenvoudig installatieproces hebben, waardoor elke huiseigenaar ze zelf kan installeren. Na de installatie denken echter maar weinig huiseigenaren aan extra beveiligingsmaatregelen, zoals een beveiligde WiFi-verbinding of een veilig wachtwoordbeleid.

Als je van plan bent om een geavanceerder domoticasysteem te installeren, moet je altijd een afspraak plannen met een professional. KNX professionals hebben de nodige certificeringen behaald, inclusief de installatie van maximale veiligheidsmaatregelen (met een onderscheid tussen bedrade of draadloze opstellingen).

Checklist: 4 beveiligingsmaatregelen die slimme huiseigenaren moeten overwegen

Hoera, je slimme woning is veilig geïnstalleerd! 

Zorg ervoor dat dit zo blijft, terwijl je geniet van het gemak van slimme technologie. 

Huiseigenaren zijn zich vaak niet bewust van de veiligheidsrisico's die ze lopen door hun slimme apparaten dagelijks te gebruiken. 

We hebben 4 hoofdregels verzameld waarnaar je zou moeten leven:

1. Gebruik sterke, unieke wachtwoorden

Begin met het instellen van sterke, unieke wachtwoorden voor al je slimme apparaten en bijbehorende accounts. Vermijd het gebruik van standaardwachtwoorden en kies voor een mix van letters, cijfers en symbolen. Overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager, zoals 1Password, om uw wachtwoorden veilig bij te houden.

2. Update de firmware en software regelmatig

Fabrikanten brengen vaak updates uit met extra beveiliging en verbeteringen. Houd de firmware van je slimme apparaten en de bijbehorende apps up-to-date om ervoor te zorgen dat je over de nieuwste beveiligingsoplossingen beschikt. Regelmatige updates kunnen helpen om je apparaten te beschermen tegen kwetsbaarheden waar hackers misbruik van kunnen maken. Updates gebeuren automatisch of worden via e-mail doorgegeven aan je professionele installateur.

3. Beveilig je Wi-Fi-netwerk

Stel een sterk, uniek wachtwoord in voor je Wi-Fi-netwerk om onbevoegde toegang te voorkomen. Met een KNX systeem is je Wi-Fi-netwerk automatisch beveiligd dankzij het KNX IP Secure protocol, dat de gegevenstransmissie via een internetverbinding versleutelt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Overweeg daarnaast om een apart gastnetwerk in te stellen voor bezoekers om te voorkomen dat ze toegang krijgen tot je slimme apparaten.

4. Twee-factor authenticatie (2FA) inschakelen

Schakel waar mogelijk twee-factor authenticatie in voor je smart device accounts. 2FA voegt een extra beveiligingslaag toe door naast je wachtwoord een tweede vorm van verificatie te vragen, zoals een code die naar je telefoon wordt gestuurd.

Conslusie

Een correcte installatie van je slimme systeem vormt de basis van een veilige installatie. Het inhuren van een professionele automatiseerder is essentieel om huiseigenaren een veilig gevoel te geven. Huiseigenaren kunnen altijd rekening houden met extra beveiligingsmaatregelen voor gebruikers.

Social Share:

  • Highlights